sobota, 26 stycznia 2013

ciasto francuskie z pieczonymi warzywami i jajkiem


Lubimy i polecamy pożywne śniadania. Zgadzamy się, że to najważniejszy posiłek dnia.
Po zjedzeniu 2-3 tych przysmaków, długo będziecie nasyceni :)

Składniki: (6 porcji)

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce
  • 7 jajek (1 rozbełtane do smarowania)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki, posiekana
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz


Jeśli rano nie macie za bardzo czasu, proponujemy przygotowanie warzyw dzień wcześniej, bo zajmuje to ok. 30 min. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 180'C. Pokrojone warzywa wrzućcie do miski, dodajcie wszystkie przyprawy i zalejcie oliwą, dobrze wymieszajcie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie warzywa (my robiliśmy to na patelni, którą można używać w piecach) i wstawcie na ok. 30 min do piekarnika. Od czasu do czasu je przewracajcie, żeby się nie przypaliły w jednym miejscu. Warzywa odstawcie do ostygnięcia. Ciasto francuskie podzielcie na 6 kwadratów, każdy z nich natnijcie dookoła, tworząc ramę, zostawiając rant ok 2-3 cm, uważajcie, żeby nie przeciąć ciasta. Nakłujcie środki widelcem, całość posmarujcie rozbełtanym jajkiem. Na środek wyłóżcie po 2 łyżki śmietany i rozsmarujcie, zostawiając rant. Wyłóżcie na śmietanę upieczone warzywa, zostawiając na środku trochę miejsca na jajko, które wbijecie tam później. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 10 min, wyjmijcie, wbijcie po 1 jajku na każdy kawałek i znów wstawcie na kolejne 10 min, aż się zetną jajka. Posólcie, popieprzcie i posypcie świeżą pietruszką. Podawajcie ciepłe. Smacznego!








9 komentarzy:

  1. piekne zdjecie, swietny pomysl, smaczne i oryginalne sniadanie ;)
    skorzystam z przepisu,
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podoba, polecamy, smakuje naprawdę dobrze! Pozdrawiamy ciepło :)

      Usuń
  2. Ech, niestety śniadania zawsze jem w pośpiechu i niedbale, i ciągle jeszcze nie mogę nauczyć się celebrowania tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia, więc póki co nie skorzystam z przepisu...chyba, że na kolację ;)A tak swoją drogą życzę powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie kolację też można tym oblecieć ;) Dziękujemy za dobre słowo! Pozdrawiamy :)

      Usuń
  3. Witam,
    czy można by warzywa podsmażyć na patelni grillowej zamiast pieczenia w piekarniku (chodzi przed wszystkim o czas), Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń